Att lägga textilplattor som golv - en guide

Textilplattor som golv från Kilands mattor

Det finns många fördelar med att välja textilplattor när du ska välja nytt golv. En textilplatta som golv är ett bra alternativ till snabb förändring, de är enkla att lägga och enkla att anpassa efter utrymmet. Ytterligare en fördel är att du kan köpa textilplattor i det antal kvadratmeter du behöver - utan att behöva ta hänsyn till utrymmets bredd eller längd vilket man behöver vid köp av exempelvis en heltäckningsmatta som erbjuds i en begränsad rullbredd. Textilplattor levereras också i mindre kartonger, vilket gör dem enklare att hantera, än exempelvis en heltäckningsmatta. Detta kan ibland vara avgörande i valet, då plattorna eller mattan behöver transporteras i trånga trappor eller hissar. Textilplattorna lägger du enkelt på en vagn eller pall för att få in i hissen.

Textilplattor är slitstarka, och passar därför utmärkt att lägga i offentlig miljö. Att lägga textilplattor i kontor eller liknande är en bra idé då textilplattor både mjukar upp en hård atmosfär och gör att rummet känns ombonat, samtidigt som textilier absorberar ljud och textilplattor därmed bidrar till en mer behaglig ljudnivå i lokalen. Plattor är också halksäkra, vilket också är önskvärt i många utrymmen.

Textilplattor läggs i stor utsträckning som ett permanent golv, som ett alternativ till trägolv eller heltäckningsmatta. Men textilplattor används också vid tillfällig läggning för att skapa tillfälliga golvytor vid exempelvis mässor eller liknande. Eftersom textilplattor är enkla att plocka med sig, frakta och förvara, så är de alltså även ett bra alternativ för tillfällig läggning.

Textilplattor lagda i schackrutigt mönster

Som nämndes ovan är textilplattor som golv ett vanligt alternativ i offentliga miljöer, men du kan också lägga textilplattor i ditt hem. Exempelvis kan du lägga textilplattor i din källare, ditt hemmakontor eller i din walk-in-closet. Väljer du att lägga textilplattor i hemmet, så har du ett textilgolv som kommer hålla sig fint i många år framöver. Skulle någon platta bli förstörd och behöva bytas ut, så är det enkelt att byta ut enstaka plattor om du köpt några att ha i reserv. Det är en stor fördel, och gör att ditt golv kan hålla sig fint och helt länge.

Textilplattor finns i många färger, och finns både som enfärgade och med mönster. Se vårt aktuella sortiment här. Detta gör att variationen mellan golv av textilplattor är stor. Väljer du exempelvis en enfärgad platta, kan du välja att lägga plattorna i samma riktning för att skapa ett enhetligt textilgolv, eller så kan du lägga dem i olika riktning för att skapa ett diskret rutmönster i golvet. Du kan också mixa och matcha färger av plattor, och skapa ett eget mönster. Bara fantasin sätter stopp!

I vår webbutik kan du beställa provbitar på samtliga av våra textilplattor. På så sätt kan du klämma och känna på plattorna hemma, och också se färger i den miljö där plattorna ska ligga. Vi har öppet köp i 90 dagar, och det gäller även på köp av textilplattor. Här nedanför beskriver vi steg för steg hur du går tillväga för att lägga textilplattor.

Så här lägger du in textilplattor - steg för steg

  • Börja med att mäta rummets längd och bredd. Multiplicera sedan rummets längd och bredd för att få fram den totala kvadratmeterytan av rummet. De flesta textilplattor är 50 x 50cm i storlek, så du behöver alltså fyra stycken plattor för att få en kvadratmeter. Exempelvis, är rummet 20 kvadratmeter behöver du 80 stycken textilplattor. Tänk på att köpa några extra plattor för att kunna byta ut vid eventuellt slitage.
  • Dammsug rummet så att golvytan är fri från damm och smuts. Det är viktigt att ytan som plattorna ska installeras på är helt rent, torrt, jämnt och stabilt. Har du tagit bort annan golvbeläggning, ska alla rester från det tidigare golvet vara avlägsnade. Om du ska lägga in dina plattor på ett underliggande golv med golvvärme, så bör den stängas av 24 timmar innan du påbörjar installationen. Golvvärmen kan sedan slås på igen 48 timmar efter att installationen är färdig. De första dagarna efter installationen bör du ha svag värme på, som du sedan successivt ökar med +5° tills du nått önskad temperatur i rummet. 
  • Testa sedan att lägga en rad med textilplattor på längd och bredd för att se ungefärligt åtgång, och var du eventuellt kommer behöva använda tillskurna plattor (läs mer om hur du skär till dina plattor längre ner på sidan, punkt 8). Vid installation i mindre avgränsade ytor och i hemmiljö börjar du enklast i ett av rummets hörn. Ska plattorna läggas på en större yta, i offentlig miljö eller med ett dekorativt mönster, är det att föredra att du börjar med en hel platta vid ingången till rummet eller lokalen och jobbar dig inåt.
  • Ta sedan den dubbelhäftande tejpen och dra en remsa av den längs med alla rummets väggar. Dra sedan även en tejpremsa mitt på varje plattrad, antingen på rummets längd eller bredd. Vid läggning av textilplattor i en monter eller liknande, rekommenderar vi att yttersta raden med plattor som inte ligger in mot en vägg fästes med dubbelhäftande tejp. Vid den typen av tillfälliga läggningar, eller på ytor där golvet kan läggas helt flytande, kan ett alternativ till tejp vara självhäftande klisterlappar. Vid större ytor och i offentlig miljö rekommenderar vi att man limmar textilplattorna. Vi rekommenderar att du använder detta tejplim om du vill limma dina textilplattor.
  • Börja med att lägga plattorna vid rummets ingång och arbeta dig in i rummet så att eventuellt tillskurna plattor hamnar längst in i rummet där du går minst. Du kommer förmodligen behöva skarva i mindre bitar längs med någon av väggarna.
  • När du börjar lägga plattorna är det viktigt att du tänker på vilken riktning du lägger dem åt. Varje platta har en pil på baksidan som visar luggriktningen på plattan. Pilarna är viktiga att utgå ifrån och med hjälp av dem kan du skapa olika mönster och utseende på ditt golv. Lägger du pilarna åt samma riktning får du ett enfärgat och enhetligt textilgolv (se bild 1 nedan). Vill du ha ett dovt rutmönster kan du istället lägga plattorna likt någon av varianterna i bild 2, 3 och 4 nedan. I vår instruktionsfilm om inläggning av textilplattor kan du se mer om detta Du hittar filmen via den här länken

 

Bild 1: Enhetligt. Här är alla plattor installerade i samma riktning vilket skapar ett enhetligt golv.

Bild 2: Schackrutigt. Här läggs varannan platta med pilarna rakt fram, varanna vrider du i 90° vinkel.

Bild 3: Tegelstenseffekt. Här förskjuts varje platta i sidled med en halv längd, vilket gör att fyra hörn aldrig möts.

Bild 4: Ashlar. Här förskjuts varje platta horisontellt med en halv längd, vilket gör att fyra hörn aldrig möts.

Illustration mönsterläggning textilplattor från Kilands mattor

 

  • Tänk på att du trycker textilplattorna tätt emot varandra så att det inte blir något glapp mellan dem.
  • När du ska avsluta installationen av textilplattor i ett rum, krävs det nästan alltid att du måste skära till plattor för att passa in dem mot den vägg som plattorna avslutningsvis möter. Behöver du beskära plattor gör du det enklast med en mattkniv, exempelvis en sådan som du kan läsa mer om här. Se till att kniven har ett nytt blad för att få raka och fina snitt, och skär alltid från plattans baksida. Du ser exempel på hur detta går till på bilderna nedan.
  • Dammsug golvytan. Ibland kan skarvarna mellan plattorna synas något när man lagt klart golvet, men de försvinner efter några dagar när man använt golvet och även dammsugit det.
  • När hela golvytan är täckt av textilplattor, är golvet klart och färdigt att möblera!

Vill du ha hjälp i ditt val av lämplig textilplatta, önskar en offert eller har andra frågor om textilplattor? Kontakta vår kundtjänst och produktrådgivning på 020 - 10 44 40 eller på [email protected]. Är du företagskund, ring istället 020 - 010 44 41.



90 dagars öppet köp
Snabb leverans
Fri retur
Trygg e-handel